Anf past papers were written test preparation constable as sub-inspector

0

Anti Narcotics Force Anf has written test preparation Most important past papers for written (screening) tests, anf test preparation, anf asi past papers pdf, anf syllabus, anf test preparation asi, anf test preparation for sub-inspector, anf constable test preparation, pdf book.

anf past paper asi, Anti Narcotics Force wrote tests preparation, important 100 MCQ’s with an answer with a question, anf past papers for sub-inspector.careerfunda.pk

Anf past papers written test preparation

  1. Day and night are the results of ?
  • Earth’s rotation around its axis
  • Earth’s revolution
  • Earth’s rotation accompanied by its revolution
  • None of these

ans: Earth’s rotation around its axis

2. The most abundant element in the Earth’s atmosphere is

  • Argon
  • Nitrogen
  • Oxygen
  • Krypton

ans: Nitrogen

3. Which is the brightest planet in our solar system?

  • Moon
  • Venus
  • Mars
  • Mercury

correct ans: Venus

4. Renaissance’is

  • An event of Russian Revolution
  • An eluent of French Revolution
  • A period of revival or rebirth of learning
  • A series of wars fought England and France

correct ans: A period of revival or rebirth of learning

5. The French Revolution began in the year

  • 1770
  • 1788
  • 1789
  • 1750

answer: 1789

6. Who wrote the ‘Communist Manifesto:-

  • Lenin
  • Kari Marx
  • Stalin
  • None of these

answer: Kari Marx

7. Which of the following is not a UN Agence?

  • WHO
  • ILO
  • FAO
  • OCRC

answer: OCRC

8. Who is knows as the ‘Father of Geometry’?

  • Kapler
  • Euclid
  • Pythagoras
  • Newton

ans: Euclid

9 . Who discovered the sea route to India?

  • Vasco de Gama
  • Columbus
  • Magellan
  • Hopkins

answer: Vasco de Gama

10. Maria Montessori’s name is associated with

  • Christian mission
  • Child Education
  • Women’s rights
  • Nursing
  • Child Education

11. The first navigator to sail round the world was

  • Marco polo
  • Columbus
  • Amundsen
  • Magellan
  • Magellan

12. The deepest lake in the world is

  • Red Sea
  • Dal Lake
  • Caspian
  • Baikal Lake
  • Baikal Lake (Russia)

13. A red light is used in traffic signal because

  • It has  the longest wavelength and can be easily noticed from a long distance
  • It is beautiful
  • It is visible to people even with bad eyesight
  • None of these

ans: It has the longest wavelength and can be easily noticed from a long distance

14. Cloudy nights are warmer because

  • Clouds prevent radiation of heat from ground to air
  • Of low atmospheric pressure
  • Of the compact density of air
  • More dust panicles gather in the air

ans: Clouds prevent radiation of heat from ground to air

15. Which of the following is not primary colour?

  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black

answer: Black

16. Sound travels fastest through

  • Vacuum
  • Steel
  • Water
  • Air

ans: Steel

17. The chemical name of vitamin C is

  • Citric acid
  • Ascorbic acid
  • Oxalic acid
  • Nitric acid

ans: Ascorbic acid

18. Which of the following is not a mammal?

  • Fish
  • Caw
  • Goat
  • Whale

ans: Fish

19. Age of tree can be determined by?

  • Counting the number of rings in stem
  • Counting the number of leaves
  • Counting the number of branches
  • Measuring the size of the tree

answer: Counting the number of rings in stem

20. During the day time plants

  •  Take in oxygen and give out carbon dioxide
  • Take in carbon dioxide and give out oxygen
  • Take in nitrogen and give out oxyge
  • Take in carbon dioxide and give out nitrogen

answer: Take in carbon dioxide and give out oxygen

 21. When ZA Bhutto stepped in as President and Civilian chief Marsshall Law officer?

  • Dec 20, 1971
  • Dec 15, 1971
  • Dec 25, 1971
  • Dec 61, 1971
  • Dec 20, 1971

22. When President Iskandar Mirza nominated Bhurro to become his minister of commerce and industry?

  • 1955
  • 1958
  • 1956
  • 1960

23. When ZA Bhutto became Foreign Minister?

  • 1966
  • 1963
  • 1965
  • 1962

15 June 1963 to 31 August 1966

24. ZA Bhutto announced the Tashlant declaration as?

  • Declaration
  • Successful talk
  • Universal declaration
  • Virtual surrender

25. Who set up ministry of Religious Affairs for first time in Pakistan?

  •  Iskandar Mirza
  • Ayub khan
  • Yahya khan
  • Z.A. Bhutto – created the ministry of Religious Affairs for the first time

26. Which President of Religious Affairs for first time in Pakistan?

  • Z.A Bhutto
  • Zia-ul-Haq
  • Ishaq khan
  • Rafiq Tarar

27. Who formulated slogans as “Islam is our faith “ “Democracy is our possed on those wanting to go perform Hajj?

  • Iskandar Mirza
  • General Ayub
  • Yahya
  • Z.A. Bhutto

28. Bhutto ‘s first step towards his introduction of radical changes in the economic sector was?

  • Agrarian reforms
  • Labour reforms
  • Social reforms
  • Nationalization of big industries

29. Who were the backcone of PPP’s strength in ZA Bhutto’s era?

  • Land lords
  • Urban workers
  • Middle class people
  • B and C both

30. Whe the first phase of nationalization began?

  • Jan,1972
  • Feb,1972
  • March, 1972
  • May, 1972

31. Enzymes help in

  • Respirarion
  • Digestion of food
  • Immune system
  • Reproduction

32. Which of the following vitamins promotes healthy functioning of eyes in human beings.

  • Vitamin B
  • Vitamin C
  • Vitamin A
  • Vitamin D

33. Malaria is a disease which effects the ?

  • Heart
  • Lungs
  • Spleen
  • Kidney

34. Leukemia is a disease of the

  • Lungs
  • Blood
  • Skin
  • Nerves

35. Autopsy is connected with

  • Post-mortem
  • Study of living cells
  • Cancer
  • None of these

36. The Scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was

  • Newton
  • Dalton
  • Copernocus
  • Einstein

37. Alexnder Fleming discovered  

  • Penicllin
  • X-Ray
  • Streptomycin
  • Telephon

38. The Magna Carta is

  • The name of an English king
  • One of Napoleon’s Wars
  • A British naval ship
  • A historical document curbing the king’s power

39. The permanent seat of International Court of Justice is located in

  • Paris
  • Geneva
  • Rome
  • The Hague ( Netherlands)

40. Which of the following Un organizations is concerned with the welfare of the children throughout the worid?

  • UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
  • UNICEF – United Nations International Children’s Emergency Fund
  • WHO – World Health Organization
  • FAO – Food and Agriculture Organization

41. Allama Iqbal went for Hajj in

  • 1930
  • Never
  • 1908
  • 1905

42. The estimated number of service personnel and civilians klilled in the Second World War was

  • 25Million
  • 60 Million
  • 75 Million
  • 49 Million

43. In the Sub-Continent, first census was held in:

  • 1858
  • 1869
  • 1881
  • 1901

44. In which sector the largest labour force is attached in Pakistan?

  • Industry l
  • Agriculture
  • Trade
  • Mines

45. The largest spoken language in Pakistan is

  • Urdu
  • Punjabi
  • Sindhi
  • Pashto

ans: Punjabi

46. What is the total length of track of Pakistan?

  • 14153 km long
  • 9931 km long
  • 11133 km long
  • 7791 km long

47. Karakoram Highway connects Pakistan with

  • India
  • China
  • Iran
  • Afghanistan

48. What is the ratio of Punjabi speaking population?

  • 54%
  • 48%
  • 53%
  • 55%

ans: 48%

49. what is the total length of first railway track ?

  • 86 km
  • 97 km
  • 115 km
  • 169 km

50. What is the total length of Gwadar Motorwaty?

  • 605 km
  • 895 km
  • 933 km
  • 1105 km

51. Sher Shah Suri is buried in

  • Jalalabad
  • Akora khattak
  • Sasaram, India
  • Murshidabad

52. Abdul Qadeer khan Nuclear Research Laboratories was set up in kahuta in

  • 1975
  • 1976
  • 1977
  • 1978

53. Toot oil and natural gas field is located in

  • Punjab
  • Sindh
  • N.W.F.P
  • Baluchistan

54. Pakistan Placed in the world population-wise on number ?

  • 8th
  • 10th
  • 11th
  • 6th

(Notes) Pakistan currently population is estimated at 220,892,340 people in 2020, according to UN data. Pak ranks number 5th in the list of countries by population.

55. Pakistan won the first Hockey Gold Medal in Olympic Games of 1960 held in

  • Barcelona
  • Rome (Italy) defeating by India
  • Mexico City
  • Los Angeles

56. Which is the largest jungle of Pakistan?

  • Change Mange
  • Junpur
  • Chitral
  • Chichawatni

ans: Change Mange

57. The current growth rate of population in Pakistan ?

  • 2020 – 220,892,340 – 2%
  • 2019 – 216,565,318 – 2.04%
  • 2018 – 212,228,286 – 2.08%
  • 2017 – 207,906,209 – 2.10%

58. What is the current literacy rate of Pakistan ?

ans: 59%

59. How many Radio station were working in Pakistan at the time of partition of

  • 3 – Dhaka (established 1939), Lahore (1937) and Peshawar Radio Station (1935)
  • 4
  • 5
  • 6

60. Height of Islamabad from sea level

  • 1700 or 1771.65 feet (540 meters)
  • 2000 feet
  • 2500 feet
  • 2400 feet

61. Canola refers to special type of oil seed mustard varieties bred for human consumption. The main characterisric of these varieties is that the

  • Seeds have very high oil content
  • Oil is rich in unsaturated fatty acids
  • Oil has very low Erucic acid content
  • Oil has long sheif –life

62. What percentage of 20m in 120cm?

  • 5%
  • 62%
  • 6%
  • 71%

63. What percentage of 0.5m in 10cm?

  • 23%
  • 27%
  • 20%
  • 41%

64. What percentage of 0.5m in 30cm?

  • 60%
  • 29%
  • 34%
  • 80%

ans: 60%

65. What percentage of Image m in 10cm?

  • 133.3%
  • 40%
  • 13.33%
  • 48%

66. What percentage of 5m in 20cm?

  • 4%
  • 40%
  • 70%
  • 80%

67. Directions: Choose the one which best expresses the meaning of the given word solicit

  • Beseech
  • Demand
  • Claim
  • Require

68. RADIANT

  • Bright
  • Beautiful
  • Light
  • Ionfluential

69. PRUNE

  • Lend
  • Reduce
  • Expamnd
  • Prolong

70. PREROGATIVE

  • Privilege
  • Request
  • Desire
  • Command

71. AFICIONADO

  • Rival
  • Enthusiast
  • Critic
  • Indifferent

72. DILETTANTE

  • Opponent
  • Specilist
  • Amateur
  • Expert

73. DILETTANTE

  • Adventure
  • Advice
  • Criticism
  • Praise

74. HOODLUM

  • Pioneer
  • Criminal
  • ‘Devotee
  • Scholar

Directions: Choose the one which best expresses the meaning of the italicized bold part of the sentence

75. The boy was (fired) for continually coming late to school.

  • Beaten
  • Scolded
  • Abused
  • Dismissed

76. He Could Not Tolerate His Friend Rejoicing in His ignominy.

  • Dishonour
  • Defeat
  • Misery
  • Victory

77. It Difficult to Authenticate These Old Manuscripts.

  • Illustrate
  • Edit Properly
  • Establish the genuinrness Of
  • Elucidate

78. The teacher felt nettled at the rowdiness of the boys.

  • Displeased
  • Annoted
  • Disgusted
  • Perplexed

79. His visit to foreign countries brought about a sea change in his outlook and his attitude to the people.

  • Favourable Change
  • Partial Change
  • Unfaviurable Change
  • Complete Change

80. The Cordial Talks Between the Two Foreign Ministers Cover the Entire (Gamut) Their Relations.

  • Range
  • Scope
  • Sphere
  • Territoy

81. He is A. Disinterested Investigator.

  • Uninterested
  • Bored
  • Unbiased
  • Reluctant

ans: Unbiased

82. The Indiscriminate Demand for Mass ConsumPtion Goods is Deplorable.

  • Discreet
  • Undifferentiated
  • Desperate
  • Insensitive

83. Directions: Choose the word opposite meaning to the given word CHURLISH.

  • Accommodating
  • Polite
  • Helpful
  • Happy

84. HARMONY

  • Hatred
  • Friction
  • Discord
  • Enmity

85. GROTESQUE

  • Imaginary
  • Familiar
  • Hateful
  • Natural

86. ARTIFICIAL

  • Solid
  • Truthful
  • Authentic
  • Natural

87. DEBACLE

  • Regain
  • Prohress
  • Rise
  • Movement

88. ARCHAIC

  • Modern
  • Broken
  • Old
  • Dilapidated

ans: Modern

89. CAPITULATE

  • Destroy
  • Venerate
  • Conquer
  • Surrender

ans: Conquer

90. MUNDANE

  • Heavenly
  • Superb
  • Extraordinary
  • Excipient

91. QUIESCENT

  • Troublesome
  • Weak
  • Indifferent
  • Unconcerned

ans: Troublesome

Directions: Select the word or phrase which is closest to the opposite in meaning of the italicized bold word or phrase.

92. The Plantation workers were on a collision course before the labour officer intervened.

  • Circuitous
  • Retaliatory
  • Conciliatory
  • Perfunctory

ans: Conciliatory

93. The New Officer is A Brash Young Man.

  • Polite
  • Arrogant
  • Kind
  • Handsome

ans: Polite

94. She Decided to Finish the Work Before B

  • Unfamiliar
  • Light
  • Burdensome
  • Unique

ans: Light

95. It’s A Rule of The Companuy to Endow T M

  • Rob
  • Dispossess
  • Divest
  • Snatch

ans: Divest

96. The Story Was

  • Delightful
  • Weird
  • Warm
  • Canny

ans Canny

97. There Are Four Chapters that / Extraneous

  • Relevant
  • Integral
  • Important
  • Needful

answer: Integral

98. He is very Meticulous in keeping Account

  • Clumsy
  • Irregular
  • Careless
  • Irresponsible

answer: Careless

99. He Makes Occasional visits to Karachi

  • Accidental
  • Strange
  • Regular
  • Frivolous

ans: Regular

100. They Have Not been Eating nourishing food

  • Heavy
  • Undercooked
  • Unhygienic
  • Poor

answer: Unhygienic

More most important past papers MCQs question with answer for test preparation / general knowledge current affair and Pakistan affairs’ please visit careerfunda.pk site or Click here

Previous articleNew Jobs Ministry of Religious Affairs 2021 Data Entry Operator
Next articleMinistry of Defence (mod) Jobs 2021 in Pakistan online apply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here